m1
sky
provoet

Behandelingen

U kunt hier meer lezen over de verschillende aandoeningen en de diverse behandelingen (of behandelingsmogelijkheden) die nodig zijn.


Basisbehandeling

Deze behandeling bestaat uit de volgende onderdelen:
• anamnese, alleen de 1e keer
• desinfecteren van de voeten
• knippen van de nagels
• verwijderen van overtollig eelt eventuele likdoorns/kloven
• frezen en polijsten van de nagels
• verzorgen van de nagels en nagelomgeving
• desinfecteren van de voeten
• aanbrengen van een verzorgende voetcrème

Tevens kunnen er ook deelbehandelingen worden afgesproken; bv alleen een likdoorn verwijderen of kloven behandelen.


Likdoorn

likdoornDit is en meestal pijnlijke eeltverdikking aan de voet en het lopen wordt vaak hierdoor bemoeilijkt.
Een likdoorn ontstaat als er op een bepaalde plaats van de voet teveel druk wordt uitgeoefend. Bij een likdoorn groeit dit eelt als een kegel naar binnen. Er zijn verschillende soorten likdoorns, waarvoor verschillende behandelmethodes zijn.


 


Ingroeiende nagel

ingroeiendenagelBij een ingroeiende nagel drukt de nagelhoek in de nagelwal. In een volgende fase zal de nagel de huid binnendringen en hier een ontsteking veroorzaken.
Bij de behandeling wordt eelt uit de nagelwal verwijderd en de nagelpunt wordt afgevlakt. Daarna kan de nagel drukvrij worden gelegd.
 


Kloven

kloveneeltkloven2Kloven zijn barsten of scheuren in de droge huid, in hard eelt of in een vochtige huid tussen de tenen. Kloven kunnen behoorlijk diep en pijnlijk zijn en kunnen bovendien gaan ontsteken. De eeltlaag lijkt diep, maar is het niet. Dik eelt is geel van kleur. De randen van de kloof zijn hard, maar onderin de kloof is de huid erg dun en kan gemakkelijk gaan bloeden. Vaak gaan kloven gepaard met een schimmelinfectie.
De behandeling is erop gericht om de elasticiteit van de huid te vergroten. Om deze kloven te genezen moet de eeltrand in de lengte richting van de kloof worden verwijderd dmv snijden en frezen. Bij vochtige kloven is de behandeling erop gericht zoveel mogelijk infecties te bestrijden en schimmel te behandelen.


Overtollig eelt

overtolligeeltEeltvorming is een natuurlijke reactie van de huid op afwisselende druk en biedt bescherming bv op de bal van de voet en onder de hiel. Eelt wordt veroorzaakt door een overmatige vorming van hoorncellen, de verhouding tussen afschilferen en aanmaak is verstoord bij overtollig eelt.
Eelt kan door de pedicure deskundig worden terug gebracht tot de normale dikte dmv snijden, frezen en drukvrij leggen.overtolligeelt1


 

 


Schimmelnagel

schimmelnagelEen schimmelnagel wordt ook wel kalknagel genoemd. De nagel is dan geïnfecteerd door een schimmel of gist en begint bij de vrije nagelrand. De nagelplaat ziet er dan vaak verkleurd, geelbruine strepen, dof en brokkelig uit. De lengtegroei van de nagel is geremd en het gevolg hiervan is dat de dikte van de nagel toeneemt.
Doordat de schimmel erg traag groeit kan de genezing al snel een jaar duren.schimmelnagel1


Wratbehandeling

wratVrijwel alle wratten zullen op den duur spontaan verdwijnen, maar soms is ingrijpen noodzakelijk. Voetwratten komen het meeste voor, daar waar de voet de grond raakt.wrat1